Ball moved on the putting green
If you accidentally move your ball or marker on the putting green, normally replace it without penalty. Mark the spot before lifting a ball to clean it.
By Fore Alarm · Updated October 31, 2026
If you accidentally move your ball or marker on the putting green, normally replace it without penalty. Mark the spot before lifting a ball to clean it.
- Wind moved a ball already lifted and replaced on the green? Replace it.
- Wind moved a ball not yet lifted and replaced? Normally play from its new spot.
If the ball starts moving during your backswing or stroke and you complete the stroke, a specific exception applies. See the official rule.
Official R&A / USGA Rules · Rule 13.1b, 13.1d ↗
On-course example
You accidentally nudge your ball while addressing a putt on the green. Normally replace it without penalty; do not simply play from the new spot.
Before you act
Identify the area of the course, check the relevant Local Rules, and establish your reference point before lifting or moving a ball. Ask the Committee or a referee when a competition ruling is unclear.
Progress stays in this browser.
Put your knowledge to the test →Keep learning
All lessons →Lost ball or out of bounds
A ball is lost after three minutes of searching by you or your caddie. A ball is out of bounds only when all of it is outside the course boundary.
Read lesson Quick Rules · 2 minCan I hit a provisional?
You may play a provisional when your ball might be lost outside a penalty area or might be out of bounds.
Read lesson Quick Rules · 2 minCart path relief
An immovable cart path interfering with your ball, stance or swing can allow free relief in the general area.
Read lesson